هنگامی که هر شخصی تصمیم به ساختن خانه ای برای خود می کند اولین مرحله ای که به ذهنش می رسد مرحله سفت کاری ساختمان می باشد . البته این نکته قابل ذکر است که همیشه به علت مظلوم واقع شدن مرحله تخریب و خاکبرداری با وجود آن که این مرحله جزو اولین مراحل ساخت و ساز و سفت کاری می باشد ، معمولا مرحله سفت کاری ساختمان از دید عوام با مرحله اجرای اسکلت ساختمان شروع می شود .
در ابتدای امر باید بیان کرد که در کل سفت کاری ساختمان به چه مفهوم می باشد .
معمولا برای اجرای کار هایی که از قسمت های مختلف تشکیل شده است برای تمرکز بیشتر و بالا بردن کیفیت اجرا کار های بزرگ به مجموعه ای از کار های کوچک تقسیم می شود . ساختمان سازی نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد و از دیدگاه های گوناگون در بحث اجرا به قسمت های مختلف تقسیم شده است .
یکی از متداول ترین روش ها برای تقسیم بندی مراحل اجرای ساختمان که در دید مردم هم ناشناخته نیست تقسیم اجرا به مراحل سفت کاری و نازک کاری ساختمان می باشد
هر کدام از مراحل سفت کاری و نازک کاری ساختمان به زیر شاخه هایی تقسیم شده که به اختصار توضیح داده می شود .
در این مقاله سعی بر آن است تا مراحل سفت کاری ساختمان به ساده ترین شکل ممکن برای خوانندگان محترم مطرح گردد .
مراحل سفت کاری ساختمان
- تخریب و خاکبرداری
- اجرای فونداسیون
- اجرای اسکلت ساختمان ( در ایران دو نوع بتنی و فولادی مورد توجه می باشد )
- دیوار چینی یا اصطلاحا تیغه چینی دیوار ها
- اجرای گچ و خاک و سفید کاری
- شیب بندی پشت بام
خاکبرداری
یکی از مهمترین و شاید بتوان گفت خطرناکترین قسمتهای اصلی ساخت و ساز زمان خاکبرداری میباشد.
مهم بودن این قسمت از اجرای ساختمان به حدی است که اکثر مجریان ساختمان تمایلی به انجام این قسمت از خود نشان نمیدهند که یکی از علل اصلی آن احتمال خطرات بی شمار در اجرای غیر مهندسی و غیر اصولی خاکبرداری میباشد .
این خطرات شامل خاکبرداری غیر اصولی و ریزش ساختمانهای اطراف و در بسیاری از موارد خطر مرگ در صورت عدم رعایت نکات ایمنی و مهندسی لازم در اجرای خاکبرداری میباشد .
بنابراین هرگونه سهل انگاری در این قسمت از اجرای ساختمان میتواند صدمات جبران ناپذیری را هم به اشخاصی که در پروژه حضور دارند و هم به اطراف پزوژه و ساختمانهای اطراف وارد کند و مهندس مجری را با چالشهای فراوان روبرو سازد .
اجرای فونداسیون
فونداسیون ساختمان به تعبیر عامیانه تکیه گاه اصلی ساختمان به شمار می رود که رابط انتقالی بار های وارد ساختمان به خاک زیرین می باشد .
پی های سطحی از نظر انواعشان به چهار نوع زیر تقسیم میشوند :
- منفــــــــرد
- مـــــرکب
- نــــــواری
- گستــــرده
اصول اجرایی در تمام پی های بالا یکسان میباشد ولی در جزییات تفاوتهایی با یکدیگر دارند .
اگر بخواهیم روند اجرای فونداسیون را به طور خلاصه مطرح کنیم بصورت زیر بیان میشود :
در فونداسیونهای نواری و منفرد محل قرارگیری فونداسیون اهمیت ویژه ای دارد که به این علت توصیه میشود از دوربین نقشه برداری برای تعیین محل دقیق فونداسیون استفاده شود.
در این محل مکان دقیق شناژهاو بازشو ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است،
در پی های گسترده با استفاده از دوربین گوشه های نقشه را مشخص کرده و همچنین محل دقیق ستونها و دیوارهای برشی را هم نشانه گذاری کرده و از این علامت گذاریها در مرحله بعدی استفاده بعمل میاوریم.
اجرای اسکلت بتنی
در این مرحله ستون ها و و تیر ها و دیوار برشی به صورت کامل اجرا می گردد در واقع این قسمت وظیفه انتقال بار های ساختمان به پی را بر عهده دارد و در واقع تمام نیرو های وارد به ساختمان را تحمل می کند
بنا بر این تفاسیر اجرای دقیق این مرحله از اهمیت ویژه ای برخوردار است به گونه ای که هر گونه سهل انگاری در اجرای غلط می تواند خسارات جبران نا پذیری را در حال یا آینده به بار آورد .
تیغه چینی
در ابتدای امر مبحث دیوارچینی یکی از ساده ترین قسمتهای اجرای سفت کاری ساختمان بشمار میاید اما تجربه ثابت کرده که این مرحله با وجود اینکه مرحله ساده ای به نظر میرسد اما سستی در اجرای آن میتواند خسارات جانی و مالی در زلزله در بر داشته باشد .
این مرحله دارای تنوع اجرا در نوع مصالح می باشد که از جمله مصالح پر کار برد در این مرحله بلوک سفالی بلوک سیمانی ، هبلکس و …. می باشد که هر کدام دارای مزایا و معایب می باشد .
گچ و خاک و سفید کاری
در این مرحله با استفاده از گچ سرخه و خاک ابتدا تیغه های اندود کشی می شود و پس از خشک شدن با آستری از گچ سفید صیقلی داده می شود تا دیوار برای مراحل بعدی آماده گردد.
این مرحله از دو جهت مورد توجه میباشد
اول از آن جهت که این مرحله در کیفیت بصری پروژه بسیار اهمیت ویژه ای دارد و هرگونه نا شاقولی یا پستی و بلندی در زیبایی نهایی تاثیر بسزایی دارد .
دوم از آن جهت کلیه نا شاقولیهای مرحله قبل و نقایص احتمالی دیوارچینی باید در این مرحله به وسیله گچکاری رفع گردد .
به همین علت در این مرحله استفاده از شمشه و شاقول از اهمیت زیادی برخوردار میباشد .کلیه دیوارها برای گچکاری باید کروم بندی و شمشه گیری شوند.